17 Haziran 2013 Pazartesi

Uç Hisar Kalesi'nden Dünya'ya bakmak....


   Nevşehir'e yolunuz düştüğünde görmeniz gereken yerlerden birisi de Uç Hisar Kalesi'dir. Nevşehir şehir merkezinden buraya ulaşmak oldukça kolay ve ucuz. Yaklaşık 7 km uzaklıkta. Ve mutlaka görülmesi gereken yerlerden birisi…
Uç Hisar Kalesi
    Uç Hisar Kalesi'ne doğru yöneldiğinizde, sokak boyunca karşılıklı olarak geçimini sağlamak amacıyla satış yapan o yöre insanlarını görebilirsiniz. Çocuklar için yapılan oyuncak kız bebekler oldukça ünlü. Uç Hisarlı bayanlar hemen seyyar bir tezgâh açarak satış yapıyorlar.
     Hediyelik eşya satıcıları elbette bu kadarla sınırlı değil. Kale'ye giden sokak boyunca hediyelik eşya dükkânları bulunuyor.
    Dönüşünüzde eliniz boş gelmek istemiyorsanız Kapadokya, Ürgüp, Göreme yazılı taşlardan oyulmuş manzara resimlerinden alabilirsiniz. Yine değişik magnetler dolaplarınızda yerini almak için bekliyor. Bunları Uç Hisar'dan almak isterseniz oldukça ucuz.
    Bir dolap magneti burada 2 TL iken Göreme'de 4-5 TL. Avrupa Birliği ülkeleriyle kıyaslarsanız bunlar da ucuz.
   Bu arada belirtmeden geçmek istemiyorum. Burada ekmeğini alın teriyle kazanmak isteyen esnaf hayatından muzdarip. Gelen yabancı turistlerin kendilerine pek katkısının olmadığını söylüyorlar. Sebebi de tur rehberlerinin turistleri bölge esnafından ziyade büyük mağazalara yönlendirmeleriymiş. Yani paket turizmin sonucu. Kimse de bu konuda bir şey yapmamaya özen gösteriyor. En azından turist kafileleri bu tür yerlerde rahat bırakılsa!

   Uç Hisar Kalesi'ne çıkmak için içeriye girdiğinizde, düşüncenizde bazı sorular sıraya girmeye başlıyor:
   Burası bir yaşam bölgesi miydi?
   Burası eski çağların kayalara oyulmuş mezarları mı?
   Acaba yörede yaşayanlar savaşlardan buraya saklanarak mı kaçmışlar?
  Bunun cevabını çok geçmeden hemen kaleye girişte gördüğünüz bilgilendirme levhasıyla buluyorsunuz.

   Kale’nin zirvesinde Bizans dönemine ait basit oyma kaya mezarları var. Ama hiç birisi de kapalı değil…
   Kayaların içinde zirveye tırmanmaya başladığınızda, yavaş yavaş yükselirken manzaraya da göz atabiliyorsunuz. Göreme Vadisi sanki ayaklarınızın altında…
   Zirveye ulaştığınızda ise manzaranın muhteşemliği ile yüzünüzü yalayan serin hava ayrı bir zevk veriyor. Serin derken de üşütecek serinlikten bahsetmiyorum. Yaklaşık 1400 m rakımın getirdiği serinlik bu. Güneşin yakıcı etkisi ise aynı zamanda sizi kızartmaya başlıyor.
    Panoramik güzelliği ise isterseniz dürbünle yakından yaşayabilirsiniz.
    Zirve, bir sonraki gezi noktasına neredeyse uçurma hevesinde…
   Göreme ve Peri Bacaları…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder