29 Ağustos 2018 Çarşamba

ZEYTİNTAŞI MAĞARASINI ZİYARET EDİNİZ

    Serik’te harika bir doğal güzellik dururken, öncelikle uzak yerleri gezip görme planları yaptığımıza hayıflandım. Antalya’nın Serik İlçesi’nin merkezine yaklaşık 16 km uzaklıkta bir mağaradan bahsediyorum. Adı Zeytintaşı Mağarası…
     Hemen belirtmeliyim ki zeytine hiçbir benzerlik yok. İsmi, mağaranın girişinin üzerinde bulunan zeytin ağaçlarından geliyor. Eğer giderseniz, mağaranın içine girer girmez bugüne kadar kaçırdığınız muhteşemliğe sizler de hayıflanacaksınız.
    Bu mağara için bilim adamı Dr.Salih Ceylan “Alttan ve yanlardan geçirimsiz birimlerce kuşatılan kireçtaşları içerisinde gelişen, hidrolojik olarak askıda kalmış fosil bir mağaradır.” diyor. Salih Hoca’nın makalesinde yazdığına göre ortalama sıcaklık 23 °C, mutlak nem ise % 70.
    Evet, mağara hakkında bilgi veren görevliden öğrendiklerimizi sizlere aktarmaya çalışalım. Yıl 1997. Şimdiki mağaranın bulunduğu giriş taş ocağı için dinamitlenmeye başlanıyor. Taş ocağı için uğraşan kişi birkaç metre ilerledikten sonra gördüğü manzara karşısında çok şaşırıyor ve hemen yetkililere haber veriyor. Bu şekilde mağaranın ilk keşfi gerçekleşmiş oluyor.
    Yani bir çobanın koyun, keçi otlatırken bulduğu rivayeti doğru değil. Görevli ilk günlerden beri mağarada hizmet verdiği söylüyor. Ziyaret amacıyla ilk defa 2002 yılında açılan bu mağara çok da bilinmiyor. 
    Mağara, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’ne bağlı olup, şuan ilgilenen kurum Serik Belediyesi. Mağaranın içerisine girmek ve bu doğal muhteşemliği görmek isterseniz, 08:30-17:30 saatleri arasında ziyaret etmeniz gerekiyor. Mesaiyi kaçırmanız durumunda görme şansınız yok.
    Mağaranın içine girerken telefon, fotoğraf makinesi ve benzeri cihazları içeri almıyorlar. Girişte bırakmak zorundasınız. İçerde yüksek sesle konuşmamalısınız, gördüğümüz güzelliklere temas etmemelisiniz. Flaş patlamasından, yüksek ses gürültüsünden içerideki yapılar olumsuz etkileniyormuş. Görevli bu konuda çok titiz davranıyor ve lütfen ziyaret edenleriniz de buna uyunuz. Bizlerden sonrasına da bu güzelliğin aktarılmasını sağlayalım. 

    Bu yasakların sebebi ise mağaranın hala oluşumunu devam ettirmesi. Gördüğünüz zaman adeta canlı bir varlık olduğunu hissedeceksiniz. Ziyaretçilerin verdiği zararlar gösterilince mutlaka kurallara uymanız gerektiğini anlayacaksınız. Birisi oluşan bir yapıyı kırmış, bir diğerinin dokunduğu yer kararmış. Tıpkı hassas bir insan tenine dokunduğunuzda kararması gibi…
    Mağarada içeriye doğru ilerledikçe muhteşem bir görüntü ile serinlik karşılıyor. Oluşan sarkıtlardan sular damlıyor. Suyun varlığı nem ve serinlik demek. Sular tıpkı bir pipet ucu gibi sarkıtların ucundan damlıyor. İnce sarkıtların içinde su var. Mağara 3 bölüm ve 2 kattan oluşuyor. Katların yüksekliği oldukça derin.

    İçerdeki oluşumların yapısını kalsiyum karbonat oluşturuyormuş. Yani kireçtaşı. Haliyle de çok kırılgan bir yapıya sahip oldukların özellikle ince kısımların dokunur dokunmaz kırılma riski var. Mağaranın 14 milyon yıllık bir mağara olduğu bilgisi verildi. Aynı zamanda her 10 yılda bir sarkıtlar 1 cm gelişebiliyormuş.  

    Sarkıtların oluşturduğu bazı şekilleri yasaklanmadan önce çekilen bazı resimlerden görebilirsiniz. Evlerde kornişlere bağlı perde şeklinden, kucağında çocuk olan bir kadın şekline, sağanda omletten deve görüntüsüne, fil başına kadar birçok şekli bizzat görme şansınız var. Peri bacaları da burada, tavana asılı avize şekli de… Birkaç metre ilerledikten sonra başınızı yukarı kaldırmanız göz kamaştırıcı güzelliği kucaklamanıza neden olacak. 
    Bu arada nasıl ulaşırım derseniz, mağaranın kapısına kadar kendi aracınızla gidebilirsiniz. Yetişkinlerin 5 TL, çocukların ise 2.5 TL vermeleri gerekiyor. 5 yaş ve altındaki çocuklar ücretsiz. 

    Nasılsa ücretini ödüyoruz diye lütfen hor davranmayınız. Bozulan hiçbir kısmın restore edilme şansı yok, çünkü canlı bir mağara, oluşmaya devam ediyor. 
    Bu arada tanınırlık arttıkça profesyonel işletmeciliğe ihtiyaç olacağı aşikar görünüyor. Daha fazla bilgili rehber, hediyelik ve benzeri alış verişler için satış yeri ihtiyacını birkaç öneri olarak sunabiliriz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder