12 Kasım 2013 Salı

BELGRAD’DA GEZİLECEK-GÖRÜLECEK YERLER (I)

         Belgrad’ı bilmek tarihte izini sürmek demek olsa da kısaca günümüzden görünenleri aktarabiliriz, tarihçi olmamamız hasebiyle… Belgrad, Sırbistan’ın Başkentidir. Nüfusu yaklaşık 1,7 milyon civarındadır. Toplam ülke nüfusunun yaklaşık %25’i bu şehirde ikamet etmekte olup, ülke nüfusları ise 7, 2 milyon civarındadır.
Belgrad şehri Tuna ve Sava ırmaklarının kesiştiği noktada kurulmuş, diğer Avrupa Devletlerinin başkentlerine göre biraz sönük gibi kalsa da güzel bir yer. Nereleri gezip görebiliriz diye önceden küçük bir araştırma yapılmasında fayda var. Rastgele gezmek, elbette doyurucu olamıyor. Belgrad’a yolunuz düşerse nereleri mi görmelisiniz? Size küçük bir liste sunabiliriz…

1. Kalemegdan Parkı ve Kalesi
2. Knez Mihajlova Caddesi
3. Aziz Sava Katedrali
4. Cumhuriyet Meydanı
5. Prens Michael Heykeli
6. Zafer Anıtı
7. Belgrad Sarayı
8. NATO bombardımanından kalan bina
9. Nikola Tesla Müzesi
10. Zemun Bölgesi
11. Sırbistan Ulusal Parlamentosu
12. Ve gezerek keşfedeceğiniz daha birçok yer

Belgrad sokaklarında dolaşırken Komünizm döneminden kalma esintileri hala bulabilirsiniz. Örneğin binaların size verdiği his bir soğukluk olacaktır. Malumumuz burası da bir Demir Perde ülkesiydi.
Ve elbette bizden kalan bir şeyleri artık bulmakta çok mu çok zorlanıyorsunuz. Osmanlıdan ne kaldı geriye demek aslında neredeyse bir şey bulamamak demek. Bunlardan birisi yukarıdaki listenin en başında yer alan Kalemegdan… Ünlü ve döneminde geceleri kestane kokan Mihajlova Caddesi’nden çıktıktan hemen sonra Kalemegdan.
Osmanlı döneminde 1521 tarihi bulunsa da burada, tarihçi gözüyle bakamayıp Damat Ali Paşa Türbesi’nden başka bizden bir şey de yok.
 
Belgrad Kalesi aslında burası. Görkemli bir kapıdan girerken atalarımız bu kapıdan atlar üstünde görkemli şekilde girmiştir diye düşünmeden edilemiyor da…
Kale surlarla çevrili. Tertemiz ve bakımlı bahçesi içerisinde hala kazılıp gün yüzüne çıkarılması gerekenler dikkatlerden kaçmaz. Her bir yanda tarihin şahitliğini anlamaya çalıştıktan sonra, tam gün batımı esnasında surların üzerinden yönünüzü batıya dönebilirsiniz. Ve karşılaşacağınız manzara işte bu:
 
Sava ve nazlı nazlı salınıp yine zihinlerde Osman Paşa’yı söyleten Tuna birleşiyor. Ve güneş benliğinizin en derinine gurbeti nakşediyor. Ama harika bir gidişle…
Kalemegdan içerisinden değişik şahsiyetlere ait heykeller var. Dönüştürdükleri bir bina ama sanki bizden bir koku taşıyor. Ve hatıralar üzerine şu anıtı dikerek tarihten kurtulacaklarını sanmışlar.

 
Not: Bu yazının sonunda ödüllü bir de soru bulunuyor. Doğru cevaplayanlar arasında yapılacak çekilişle bir kişiye sürpriz bir hediye gönderilecek. Cevaplarınızı lütfen kullanıcı adınızla birlikte yorum ekleyerek bırakınız....Tabii bloğu takip ederek iletişim e-postanızı da ekleyiniz...
 
Soru: Belgrad Sırbistan'dan önce hangi devletin başkenti idi?

2 yorum: