23 Ağustos 2019 Cuma

KORKUTELİ’NDE GEZİLİP GÖRÜLECEK YERLER


Korkuteli Girişi
Korkuteli Antalya’nın yayla bölgelerinde bulunan ilçelerinden birisidir. Antalya’ya uzaklığı yaklaşık 60-63 km kadardır ve toplu taşıma araçlarıyla yaklaşık 45 dakika sürmektedir. Günümüzde geliş ve gidiş çift şerit yol ile ulaşım daha kolaydır.

Korkuteli’nin denizden yüksekliği merkezde 800 metre civarındadır ancak Korkuteli’ne varmadan Söğütcük yerleşim yerinin hemen öncesinde Tahtalı Beli’nin rakımı 950 m’dir.

Korkuteli Denizli-İzmir istikametine ve Fethiye’ye giden yol üzerinde olduğundan ziyaretçisi yıldan yıla artmaktadır. Ayrıca yayla bölgesinde olduğundan yazın Antalya’nın sıcaklarından bunalanların yaylak olarak kullandıkları bir yerdir.

Ziyaretçisi bol olmasına rağmen nereler gezilip görülebilir konusu biraz kısır kalmaktadır. İnternette kısa bir araştırmayla ancak birkaç yerden bahsedilmektedir. Bu konuda ilçenin yöneticilerine büyük iş düşmektedir.

Küçük bir araştırma ile Korkuteli tarihini sizler için özetleyelim. İlçenin tarihini 5 ana bölümde ele almak gerekiyor.

1- Pysidia dönemi

2-Roma-Doğu Roma dönemi

3-Selçuklular dönemi

4-Hamitoğulları ve Teke Beyliği dönemi

5-Osmanlılar dönemi

Evliya Çelebi’nin verdiği bilgiye göre İsinda adında bir yerleşim var ve Pysidialar döneminde kurulmuş ki bu dönem Hititler zamanıdır. Alaaddin Mahallesi’nde Pysidyalılara ait şehir kalıntıları vardır. Pysidya Hitit İmparatorluğuna bağlı, içişlerinde bağımsız bir devlet. Korkuteli’nin eski adı Istanaz diye bilinir ki bu isim de İsinda’dan geliyor ki İstanos, Istanaz gibi değişikliklere uğramış.

Pysidya’nın çevresinde bulunan kentler KOMABE (Garipçe), KRATOPOLİS (Kızılkaya), LEGOST (Büyükköy Yakası), POGLA (Çomaklı), SERGÜCİA (Bayat), TİMPRİANDA (İmrahor), VEBRE (Bozova), TERMESSOS (Güllükdağı) gibi isimlerle biliniyor. Günümüzdeki isimleri parantez içindedir ve şuan Termessos hariç Korkuteli’ne bağlı köylerdir.

İnternette yazanların bazıları Korkuteli’nin tarihiyle ilgili herhangi bir bilgi yok gibi ifadeler kullanmışlar ki bu doğru değildir. Burası Selçuklu Hükümdarı Gıyaseddin Keyhüsrev tarafından 1207 yılında Doğu Roma’dan alınmıştır. Alaaddin Mahallesi isminin Sultan Alaaddin KEYKUBAT’a izafeten verildiği belirtilmektedir. Korkuteli ismi ise Şehzade Korkut’tan gelmektedir.
Alaaddin Camii-Korkuteli

Korkuteli’ne yolunuz düşerse keyifli saatler geçirebileceğiniz yerler elbette var. Örneklerimizi aşağıda sıralıyoruz:

1. Alaaddin Camii: Bu cami günümüzde restore edilmiş haldedir. Ancak kalıntılara bakılırsa daha büyük bir alanı işgal ettiği anlaşılıyor. Alaaddin Camisi’nin I. Keykubad tarafından yaptırıldığı, caminin yazıtında Kuyucu Murad Paşa tarafından tekrar yaptırıldığı söyleniyor.
Alaaddin Cami Minaresi

2. Alaaddin Medresesi: Eskiden imarethane olan bu yapı Hamitoğulları tarafından yaptırılmıştır. Taş Medrese veya Sinaneddin Medresesesi de denilmektedir. 
Sinaneddin Medresesi_Korkuteli
3. Yaren Dede Türbesi (Atatürk Orman Parkı Arkası): Selçuklular bu bölgeyi fethederken rivayetlere göre 5 büyük zat şehit düşmüş. Bunlardan birisi Yaren Dede. Diğerleri Kurtbaba, Ali Fahrettini Sağır, Ali Fahrettini Kebir ve Kureşy Baba’dır.

4. Kurtbaba Türbesi: İmrahor Mahallesi karşısında.

5. Ali Fahrettini Kebir: Büyükköy’de

6. Ali Fahrettini Sağır: Küçükköy’de

7. Kureyş Baba: Gümüşlü Mahallesi’nde.
Korkuteli Barajı

8. Korkuteli Barajı: Barajın etrafında seyir terasları vardır. Resim çektirmek ve barajı görmek için gidenler Oksijen deposu denilen bu bölgeden keyif alacaklardır. Konaklama için otel de vardır.

9. Şehitler Parkı: Sonradan yapılan bir parktır.Dinlenmek ve keyifli sohbetler yapabilirsiniz. Akşamlarsanız nefis yayla serinliğini alırsınız.

10. Su Tüneli: Eskiden Alaaddin mahallesine su sağlayan bir yapı iken günümüzde Korkuteli barajı altında kalmıştır.

11. Porsuyu Kalıntıları: Korkuteli Sülekler Mahallesi’ndedir.

12. Hamamlar: Kışla semtinde 3 adet hamam varmış. Kızılkahveler civarında kullanılmaz durumda bulunan bir hamam 1990 yılında restore edilmiş.
Selçuklu Hamamı-Korkuteli

13. Poğlak Antik Kenti: Korkuteli İlçesi, Çomaklı Köyü, Kaçarlar Höyük mevkiinde bulunan Poğlak Antik kenti, Antalya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun 19.02.2009 tarih ve 2940 sayılı kararı ile I. Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak tescil edilmiştir.
     Peki Korkuteli’nde ne mi yenilir? Antalya usulü güzel bir piyaz yemeyi asla unutmayın. Yanın da şiş köfte, üzerine tahinli kabak tatlısı. Meşhur yanıksı dondurmayı sakın unutmayın.
     Eğer merakınız var ise mantar üretim tesislerini de görebilirsiniz. Türkiye’nin mantar üretiminin yarısını Korkuteli karşılamaktadır. Ayvası, karyağdı armudu da meşhurdur. İyi tatiller dilerim…



Kaynak: https://antalya.ktb.gov.tr/TR-68088/tarihi.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder