18 Aralık 2010 Cumartesi

Hiç mantar yemeyen var mı?

Mantarlar...
Mantarlar derken hayatı mantar olup mantarlar denilenleri kastetmiyorum. Thallophyta içerisinde yer alan bir dünyadan söz ediyorum. Bir başka deyişle, bitkiler aleminde yer alıp, ne bir bitki ne bir hayvan ne de bir bakteridir mantarlar.
Yaşamın önemli besin kaynaklarından olan mantarları hiç yemeyen var mıdır?
Türkiye üretimine ve tüketimine bakıldığında yemeyenlerin çoğunlukta olduğu görülüyor. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre yaklaşık 20 bin ton üretime sahip mantarlar dünyası, aslında ilgisizlikten dert yanıyorlar.
Nasıl yanmasınlar ki?
Yukarıda verdiğim rakam sadece beyaz kültür mantarı içindir ki aslında bu değer bile gerçekçi değildir. Tarımı yöneten Bakanlık düzgün bir rakama bile sahip değil. Tahmini gerçek değer ise yaklaşık 50 bin ton kadardır. Bunun 25 bin ton'u ise Korkuteli'nden sağlanmaktadır.
Türkiye tüketimini merak eden var mı?
Maalesef insanlarımız mantarları tüketmeyi sevmiyorlar. Belki de bilmediklerinden. Ne olursa olsun tüketim değeri kişi başı yaklaşık 500 g'dır. Aslında neler neler içerdiklerini bir bilseler piyasada mantar kalmaz. Niye mi?
-Mantarlar düşük yağ içeriği nedeniyle kolestrole neden olmazlar.
-Düşük karbonhidrat içeriği nedeniyle mükemmel bir diyet yiyeceğidir.
-Kolestrol yoksa kalp damar rahatsızlıkları da yok demektir.
-Folik asit içeriyor. Hamileler, kansızlık rahatsızlığı olanlar ne duryorsunuz?
-B kopleksiz vitaminler bol miktarda. Tabii ki B12 hariç.
-C vitamini ona keza...
-P, Ca, K gibi mineraller de var.
Daha fazla yararını saymaya gerek var mı? Bence yok. Yapılması gereken bol miktarda tüketilmesi.
Mantarlar deyince sakın olaki sadece Agaricus bisporus denilen beyaz mantarlar anlaşılmasın. Daha neler neler var bir bilseniz. Alın size sadece bir örnek:
Doğada orman alanlarında da yetişebilen bu mantar Pleurotus ostreatus diye bilinir. Başka isimleri ise kayın mantarı, istridye mantarı, yaprak mantarı veya kavak mantarıdır. Bunlar B vitaminleri bakımından oldukça zengindir. Tadı ise beyazlardan çok daha güzeldir. İster yağda pişirin ister sote yapın. Mükemmel lezzet garantisi veririm desem inanır mısınız?
Kayın mantarı olarak sadece bu mu var dersiniz? Elbetteki hayır. Örnek:
Bu sarı olanları ise Pleurotus citrinopileatus olarak bilinir. Fritözde patates kızartır gibi attım ve denedim. Ben beğendim.
Mantarlar sadece bunlarla sınırlı değildir. Bu örnekleri artırmak gerekiyor. Doğa zaten kendisi insanlara sunuyor. Kuzugöbeği, çintar, domalan sadece bir kaçı. İnsanlarımız düşen etin pahalı olmasından çekinmesinler. Etten alacakları proteinler rahatlıkla mantarlardan temin edilebilir. Yeterki mantarlar dünyasını tanımak isteyelim...

1 yorum: