28 Kasım 2013 Perşembe

TUNA’YI GÖRMEDEN DÖNMEYİN! (BELGRAD İZLENİMLERİ II)


Kalemegdan’dan Tuna Nehri’ni izlerken bıraktığımız Belgrad izlenimlerine devam ediyoruz. Belgrad Tuna ve Sava Nehirlerinin birleştiği yerde kurulmuş tarihi bir şehirdir. Tuna deyince Belgrad bir yana….
Tuna!
O Tuna ki Gazi Osman Paşa’yı hatırlatır.
Tuna demek, etrafını çevirmiş düşman askerlerine karşı o yiğit Osmanlı Paşası demektir. Kendi içinden satılmışların da bulunduğu düşman cephesine bindirdikçe bindiriyor, ama binlerce kilometre uzaklarda…
Yiğitlik o ki çarpışarak yenilmektir Tuna!
Hüzün ve gurur duygularının hâkim olduğu Tuna seyri bence yaşanmalı.
Bizden kalan eserleri yok etmekle hınçlarını almaya çalışan bir ülke Sırbistan. Gördüklerimiz, konuştuklarımız, öğrendiklerimiz diyor ki Sırbistan mutlu değil. Sokakların dağınıklığı, çöpleri, gençlerin boşluktan boyadığı duvarlar, köprü kenarlarındaki bira şişeleri de şahit bunlara. Sırbistan Başkenti ile bölünmüşlüğün hüznü içinde. Bir büyük devlete başkentlik yaparken şimdi küçük bir devletin merkezi Belgrad.
Belki de küresel güçlerin kurduğu tuzağa düşmenin pişmanlığı da benliğindedir insanlarının. Ekonomininiz iyi değilse siz de iyi değilsiniz demek.
Parçalanmanın ne demek olduğunu merak edenler, parçalanma sonucunda oluşan küçük devletlere mutlaka gitmelidirler. Binlerce yıllık tarihe sahip Belgrad doğal ve tarihi açıdan mutlaka da ziyaret edilmeli.
 
Gidilmesi gereken yerleri birinci kısımda belirtmiştik.
Listede yer alan yerlerden birisi de Knez Mihajlova Caddesi. Uzun ve ziyaret eden hemen herkesin de uğrak yeri. Öğleden sonra ve akşam hareketli bir yer. Bizim gibi Yaz’dan sonra giderseniz, bizden bir kokuya da şahit olabilirsiniz. Kestane kebap!
Ünlü mağazalar, güzel alışveriş ve hediyelik eşya dükkânlarını bulabilirsiniz. Her daim cıvıl cıvıl bir yer…
 
Belgrad sokaklarında yürüyüş yaparak önemli yerleri görme şansına sahipsiniz. İşte onlardan birisi daha. Aziz Sava Katedrali. Burasının hikâyesi aslında 1550-1553 yılları arasında Osmanlı Donanması'nın Kaptan-ı Deryası olan Sinan Paşa'nın kayıtlarına dayanmaktadır. Güzel ve ihtişamlı bir yapı. Ancak hâlâ tamamlanabilmiş de değildir. 2. Dünya Savaşı ve Tito dönemlerinde yaşadığı duraksamalarla ancak 1985'ten sonra tamamlanabilmiştir.
 
 
Sokaklarda dolaşırken eski ama artık kimsenin yoluna çıkmadığı otobüsleri, tramvayları görebilirsiniz. Trafik akış düzeni sağlam diyebiliriz. Ancak nüfus da ortada. Paralarının dinar olması sizi şaşırtmasın. Çok da pahalı bir şehir değil. Yiyecek bir şey bulabilirseniz. Eğer sürekli hamurlu şeyler beni bozmaz derseniz, “Pekera” lara uğrayınız.
İhtişamlı Başbakanlık, Parlamento, Belediye binalarını görerek Belgrad Üniversitesi binalarına ulaşabilirsiniz. Binaları eski. Yani tarihi eski. 1890’lı yıllarda kurulmuş bir üniversite.
Mutlaka Nikola Tesla Müzesi’ne de uğrayınız. Sonra ister yürüyerek isterse de aldığınız ucuz otobüs kartıyla, ki bir kişi 1 Euro civarında, Zemun Bölgesi’ne gitmeyi de ihmal etmeyiniz. Irmak kıyısında hem de yemyeşil parkın eşliğinde yürüyüş dinlendiriyor. Irmak içinde yat turu da yapabilirsiniz.
Sokaklarda gezerken eski binalara rest çekercesine çiçekli balkonlara şaşırmayın. Bu arada bol miktarda hediyelik eşya büfeleri de var. Bazılarında Türkçe konuşanları görürseniz de meraklanmayın. Türkçe evrensel bir dil olmayı hak ediyor.
Ziyaret ettiğimiz onca yer arasından son olarak bir şey daha sunmak istiyorum. Belgrad’ın NATO bombardımanını yaşadığını kimler biliyor veya hatırlıyor bilemeyiz ama onlar size hatırlatıyor. Aşağıda gördüğünüz resimdeki bina hala bombardımandan sonraki hali ile korunuyor.
 
Kısaca Belgrad özeti böyle. Resim çekmek serbest. Kimse bir şey demiyor. Ama Havaalanı’nda resim ve kamera çekimi yaptırmıyorlar. Ancak cep telefonlarından da habersiz gibiler. Yani resim çekme özelliğinden…
Giderseniz pişman olmazsınız… 

NOT: Bir önceki yazı da olduğu gibi sorumuzu tekrarlıyoruz. Belgrad daha önce hangi ülkeye başkentlik yapmıştır. Önceki bloka ve buna yorum yapanlar ve takip edenler arasından bir kişiye sürpriz bir hediye…

2 yorum:

  1. eski yugoslavya simdi ise sirbistan karadagin baskentidir.

    YanıtlaSil
  2. evet, katılımınız için teşekkürler, ancak fazla katılım olmadığından daha önce sonlandırıp hediyeyi gönderdim... İnşallah bir dahaki sefere..

    YanıtlaSil